Chytrouš

Zábavná encyklopedie pro zvídavé děti

  • Zeměpis
  • Osobnosti
  • Historie
  • Civilizace
  • Věda a technika
  • Příroda
  • Zajímavosti
  • Člověk
You are here: Home / Zajímavosti / Proč mýdlo mydlí

Proč mýdlo mydlí

19/05/2010 by mch

pb_mydlo

Řeklo by se obyčejné mýdlo, ale tenhle kousek zvláštní, nepoznatelné hmoty umí ze špinavých rukou vyčarovat ruce přímo běloskvoucí. Látky schopné bojovat se špínou podobné dnešnímu mýdlu znali lidé už mnoho století před námi, o čemž svědčí například hliněná tabulka z období kolem roku 2200 př. n. l. nalezená na území někdejší Babylonské říše, která zachycuje návod na jejich výrobu. Princip mydlení znali samozřejmě později i v Egyptě a v Sumeru. A v čem vlastně onen princip spočívá?

Mýdlo je směsí solí mastných kyselin. Jejich molekuly mají velmi složitý chemický vzorec (obsahují 10 až 22 atomů uhlíku). To má za následek, že jsou tyto molekuly tvořeny dvěma částmi a každá z nich má úplně jiné vlastnosti. Zatímco jedna část (hydrofobní) odpuzuje vodu a přitahuje olej, druhá (hydrofilní) se chová přesně naopak. Díky těmto dvěma rozdílným schopnostem může každá molekula mýdla sloužit jako spojovací článek látek s různými vlastnosti. Při mytí se hydrofobní části molekul navážou na mastné nečistoty, zatímco hydrofilní mají tendenci mísit se s vodou. Směs, která tak vzniká, potom snadno oddělíme od předmětu, který byl původně špinavý.

Dříve se mýdla vyráběla z olivového oleje, vápna a louhu získávaného z dřevěného popela. Kyseliny obsažené v oleji reagovaly s louhem. Při vyšších teplotách dochází ke zmýdelnění takové směsi. Je jasné, že mýdla vznikající tímto způsobem byla nevábného vzhledu a ne příliš dobré vůně. Teprve později, v době Byzance, přišli lidé kolem 7. století na to, že nejrůznějšími postupy je možné do mýdla přidávat nejen vůně, ale také ho bělit, nebo dokonce přibarvovat různými přírodními barvivy. I když dnes už je proces výroby mýdel jednodušší mnohem víc se v ní uplatňují chemické přísady, způsob, jakým nám tento kousek hygieny pomáhá s mytím, je stále stejný.

Mýdlo v Encyklopedii zdravotní sestry

Historie výroby mýdla

Článek o mýdlu

Mýdlo a mydláři

Filed Under: Zajímavosti Tagged With: chemie, domácnost

O Chytroušovi

Chytrouš je zábavná encyklopedie pro děti od 6 do 14 let, které jsou zvídavé a chtějí se dozvědět něco nového. Každý den si zde přečtete krátký článek představující některou ze zajímavostí nebo vědomostí.

Zajímavé odkazy

  • Chlebounoviny
  • Dětské stránky
  • Dobrý domov
  • Elektronické publikování
  • Firemní publikace
  • Hnidopich.cz
  • imprimis
  • Internetové konzultace
  • Jazykové korektury
  • Na kávě
  • Obchod s knihami
  • Překlady do češtiny
  • Publikování
  • Textové audity
  • Textové manuály
  • Užitečné odkazy
  • Vydávání a prodej e-knih
  • Vydejte svou knihu!
  • Zkroucený knír

Copyright © 2023 · Magazine Pro Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in