V živočišné říši patří člověk do třídy savců. Mimo jiné to znamená, že potravou mláděte člověka, tedy dítěte, je po jeho narození mateřské mléko. A není to mléko ledajaké.
Miminko se z bezpečí matčina těla narodí do světa plného virů a bakterií a mateřské mléko je první a velmi dokonalou potravou, se kterou se člověk v životě setká. Ihned po narození se v prsou matky vytváří nažloutlá tekutina – mlezivo, které je zásobárnou energie v podobě velkého množství tuku, minerálů a vitamínů. Je také nazýváno „ první očkování kojence“, protože obsahuje velké množství obranných látek proti nemocem.
Prostřednictvím mateřského mléka dostává dítě do těla veškeré potřebné látky, které ovlivňují jeho růst a vývoj všech systémů. Mateřské mléko obsahuje mléčný cukr (laktózu) a z 60–80 % speciální bílkoviny, které nejsou srovnatelné s žádnou jinou mléčnou bílkovinou. Zhruba polovina energie pochází z tuků, které obsahují nenasycené mastné kyseliny. Tělo je potřebuje k růstu a správnému vývoji buněčných stěn a hormonů. Nervový systém pozitivně ovlivňuje neesenciální aminokyselina taurin, kterou si lidské tělo normálně vyrábí samo, novorozenec však tuto schopnost nemá.
Aby dítě uhasilo svou žízeň a zároveň se nasytilo, uvolňuje se při kojení nejprve čiré, vodnaté mléko a teprve potom tzv. zadní, výživnější mléko, které je hustší a tučnější. Tekutina má vždy optimální teplotu těla. Pozitivním působením blízkého kontaktu s matkou a dokonalým složením mléka dává příroda malému človíčkovi tu nejlepší pomoc při vstupu na svět.