Chytrouš

Zábavná encyklopedie pro zvídavé děti

  • Zeměpis
  • Osobnosti
  • Historie
  • Civilizace
  • Věda a technika
  • Příroda
  • Zajímavosti
  • Člověk
You are here: Home / Příroda / Med – dávné sladidlo od včel

Med – dávné sladidlo od včel

17/05/2010 by mch

pb_med_sklenice

Je mnohem starší než lidská společnost, přes 2,5 tisíce let se pro své antibakteriální účinky využíval pro léčení infekcí, ve starém Egyptě používali jeho směs s krví drcených much a ptáků, semen a ovoce k léčbě ran a popálenin, v lidovém léčitelství našel využití při léčbě otoků a jizev nebo jako dobrý pomocník v boji proti bolení v krku. Umí být úspěšný také při léčení chorob srdce, močového ústrojí, jater a žaludku, chřipky, černého kašle , tuberkulózy, otrav a vředů nebo nespavosti a nejnovější výzkumy mu přiznávají účinky na léčbu zhoubného bujení a jiných civilizačních metod. Med má prostě pro lidi kouzelnou moc.

Obsahuje až 1 800 nejrůznějších látek. Převážnou většinu medu, asi 70 procent, tvoří jednoduché cukry fruktóza a glukóza, které lidský organismus na rozdíl od složitého cukru získávaného z cukrové řepy sacharózy tráví snadněji. Díky vysokému obsahu cukrů je ostatně med tradičním sladidlem, protože výrobu cukru z cukrové řepy nebo třtiny objevili lidé teprve před několika desetiletími. Zmíněná sacharóza a další jiné cukry jsou v medu obsaženy rovněž. Dále v něm najdeme vitamíny A, B, C, D, H, K, E a P, minerální látky jako vápník, fosfor, draslík, sodík a železo, bílkoviny, enzymy, barviva (mj. karoten), aminokyseliny, lidský stresový hormon adrenalin a například popel. Kolem patnácti procent medu tvoří voda. Protože je její obsah nízký, nemnoží se v medu žádné mikroorganismy.

Med vytářejí včely (ale i jiný hmyz) v úlech z nektaru, sladké šťávy obsažené v květech rostlin, a medovice, látky obsahující minerály, které jim do úlu přinesou včely létající mimo úl a poletující z květu na květ. Při sbírání nektaru dochází k přenosu pylu z rostliny na rostlinu, takže včely plní kromě sběru látek pro výrobu medu také další roli – díky nim mohou na velkém množství rostlinných druhů vyrůstat plody. V úlu včely nektar přeměňují na med, který pak dozrává v plástech. Jedná se z mnoha důvodů o skutečně fascinující a plně přírodní látku.

Víte, že…?
… na jednu sklenici medu musejí včely sesbírat nektar z 2,5 milionu květů?
… jeden litr medu váží asi 1,4 kilogramu?
… prozkoumáním složení medu se dají určit druhy rostlin, z nichž pochází nektar použitý včelami na jeho výrobu?
… existuje několik druhů medu, kromě nejčastějšího medu květového také tmavý led lesní neboli medovicový, který včely vytvářejí ze zbytků mšic a dalšího hmyzu živícího se mízou lesních stromů?

Spousta informací o medu

Včelařské stránky

Význam včel

Vše o včelách

Filed Under: Příroda Tagged With: kuchyň, med, včela

O Chytroušovi

Chytrouš je zábavná encyklopedie pro děti od 6 do 14 let, které jsou zvídavé a chtějí se dozvědět něco nového. Každý den si zde přečtete krátký článek představující některou ze zajímavostí nebo vědomostí.

Zajímavé odkazy

  • Chlebounoviny
  • Dětské stránky
  • Dobrý domov
  • Elektronické publikování
  • Firemní publikace
  • Hnidopich.cz
  • imprimis
  • Internetové konzultace
  • Jazykové korektury
  • Na kávě
  • Obchod s knihami
  • Překlady do češtiny
  • Publikování
  • Textové audity
  • Textové manuály
  • Užitečné odkazy
  • Vydávání a prodej e-knih
  • Vydejte svou knihu!
  • Zkroucený knír

Copyright © 2023 · Magazine Pro Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in